Vad du kan tänka på när det gäller mode och klimat

 

Var moderiktig och klimatsmart

 Dress i bomull

Fundera vad du skall köpa för plagg. Köp bara de plagg du vill använda tills de blir utslitna.

Handla inte med desperat känsla, då blir det oftast fel och kanske för mycket, som när du handlar på rea.

Köp bara det du använder

Försök att tänk över din egen stil genom att titta vad du har i din garderob och vad av det som aldrig blir använt. Köp då inte mer av det, handla ej heller på rea. impulsköp inte.

Köp och satsa på kvalite

Ett välsytt plagg i ett bra material håller längre. Det är svårt att förstå och tolka den information man i dag kan få om ett plaggs material. Visst kan man kan säga att naturmaterial är bättre för att polyester är gjort av olja. Men om det är ett polyesterplagg du kan ha i tolv år eller ännu längre kan det vara värt att köpa det i stället för många plagg av bomull. Välj plagg som kan användas många gånger.

Kolla och granska se efter

Hur väl beskriver klädföretaget sina problem? Det kan vara en bra måttstock på hur stort fokus man lägger på hållbarhetsfrågan. Det finns gott om problem i klädindustrin, både miljömässiga och sociala och en hel del märken som låtsas som att bekymren inte finns. När du hittat ett märke som jobbar aktivt med hållbarhetsfrågan och som gör bra kvalitet skall du hålla dig till dem. Dels för att stötta dem men också för att få plagg som kommer att hålla länge det vill säga kvalite.

Ta hand om dina kläder och vårda dem väl

Laga kläderna när de går sönder. Tvätta dem inte för ofta. Man behöver inte vara en textillärare/syslöjdslärare för att kunna laga sina kläder och skor. Gå till skräddaren eller skomakaren och det är inte så dyrt som man kan tro att det är.

Man kan vara modeintresserad utan att handla för mycket som vi gör
i dag. Kläder är bara verktyget för att vara modeintresserad.

Dyra kläder av god kvalitet kan löna sig att sälja på andrahandsmarknader.

* Hållbar beteendeförändring

* Nytänkande

Ekologisk textil

 Tyger som är GOTS märkt är en internationell miljömärkning för ekologisk textil där märkningen omfattar hela livscykeln från råvara till färdig textil. Krav ställs på kemikalier som används i bearbetningen men också på paketering, märkning, distribution och arbetsförhållanden.

P.S. Modebranschen måste bygga på cirkulär ekonomi. Som innebär bland annat att kläder inte ska bli avfall, utan istället för att slängas ska textilierna tillbaka in i produktionssystemet. Idag återvinns bara en procent av all textil som produceras.– Dagens textilindustri är uppbyggd på en föråldrad linjär modell som är skadlig och innebär ett enormt slöseri. Vi behöver en ny textilekonomi där kläderna används längre, återvinns och återanvänds mycket oftare.

www.sverigeskonsumenter.se/stilmedveten

 

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)
Google Analytics